IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Победа" ще може да изкупи останалите акции на "Прайм Пропърти БГ"

КФН не е издала окончателна забрана на предложението на мажоритарния акционер на първия български АДСИЦ

15:15 | 11.11.22 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Комисията за финансов надзор (КФН) е дала зелена светлина мажоритарният акционер в първия български АДСИЦ „Прайм Пропърти БГ“ да продължи с предложението за изкупуване на останалите дялове на другите акционери.

В решение на регулатора, публикувано на сайта му, се казва, че Комисията не издава окончателна забрана за публикуване на коригирано предложение от „Победа“ АД за изкупуване чрез инвестиционен посредник „София Интернешънъл Секюритиз“ АД на 854 260 броя акции от капитала на „Прайм Пропърти БГ“ АДСИЦ от останалите акционери на дружеството.

В края на септември „Победа“ предложи да изкупи останалите 2,39% от акциите на дружеството със специална инвестиционна цел на цена от 0,63 лева на акция. Това ще струва на мажоритарния акционер почти 538,2 хил. лева.

КФН наложи временна забрана на това предложение в средата на октомври.

Коригираното предложение още не е публикувано, това трябва да се случи през следващата седмица предвид нормативно заложените срокове след обявяването на решението на КФН. Все още не е ясно дали има промяна в предлаганата цена.

Мажоритарният акционер поне засега не предвижда промени и преобразуване на „Прайм Пропърти БГ“, чието съществуване беше удължено от акционерите до края на 2027 г.

„Прайм Пропърти БГ“ АДСИЦ е първото дружество със специална инвестиционна цел, регистрирано през 2004 г. То притежава няколко проекта -  хотелски комплекс „Морски фар“ в гр. Св. Влас и незастроени имоти в курорта „Слънчев бряг“, Лозенец, Царево и София.

Дружеството приключва деветмесечието с печалба в размер на 1,258 млн. лева в сравнение със загуба от 473 хил. лева за деветмесечието на 2021 г. благодарение на неколкократния ръст на приходите до 4,134 млн. лева за отчетния период при само 36 хил. лева година по-рано.

Увеличението е заради продадени ваканционни апартаменти в комплекса на компанията „Морски фар“ за 1,256 млн. евро (2,456 млн. лева по курс на БНБ).

В последната година акциите на „Прайм Пропърти БГ“ поевтиняват с почти 35%.

Свързани компании:

Прайм Пропърти БГ АДСИЦ(PPBG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:06 | 14.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още